marți, 29 septembrie 2009

Lucruri de care trebuie tinut cont cand iesi la o tura de anvergura:

1. Starea tehnica a bicicletei
Bicicleta nu trebuie sa aiba probleme tehnice de nici o natura. Franele si tot ce tine de trenul de rulare trebuie sa functioneze perfect, trebuie verificata presiunea in roti (care trebuie sa fie adecvata traseului abordat - sosea sau offroad). De asemenea, este importanta si alegerea bicicletei. E clar ca e aproape imposibil de facut un traseu de XC (cross-country) cu o cursiera. Legat de situatia inversa, adica MTB pe traseu de sosea, este recomandabila utilizarea unor cauciucuri slick, care reduc rezistenta la inaintare, lucru care se traduce prin viteze mai mari si mai putina oboseala.

2. Antrenamentul ciclistului
E evident ca fara resurse fizice, e imposibil sa faci un traseu dificil. De aceea traseele trebuie abordate progresiv, in functie de nivelul de antrenament al fiecaruia. Factorii de care trebuie tinut cont sunt distanta si diferenta de nivel. In functie de "specificul" fiecaruia, acesti factori pot avea ponderi diferite in oboseala pe care o va simti fiecare la sfarsitul traseului. In general, ciclistii mai supli sunt mai buni pe catarari, in timp ce ciclistii masivi si inalti sunt mai buni pe zonele de plat. Antrenamentul e important, insa cum nu am cunostinte despre cum se efectueaza un antrenament corect, nu dau sfaturi. Insa o regula importanta e sa nu pleci sa faci un traseu mult mai dur decat simti ca poti face.

3. Vremea
Cand vorbim de vreme, sunt din nou 2 factori de care trebuie tinut cont. Temperatura si precipitatiile. Sfatul meu e sa verificati intotdeauna conditiile meteo inainte sa plecati la un traseu mai lung si sa o faceti accesand diverse surse. De asemenea, in caz ca mergeti pe ploaie, trebuie sa tineti cont ca apa modifica simtitor conditiile de aderenta si ca creste viteza de pierdere a caldurii de catre organism. Eu, in general, daca nu sunt sigur de vreme, nu plec pe trasee mai lungi de 3-4 ore.

4. Alimentatia
Din nou, trebuie avute in vedere 2 etape; alimentatia de dinainte sa plecati in tura si din timpul turei. Inainte de tura, e important sa nu iti umpli stomacul cu alimente, sau in orice caz sa nu pleci "cu burta plina". In timpul digestiei, o buna parte din sange este directionat catre sistemul digestiv, lucru care in combinatie cu efortul fizic poate avea efecte de la indigestii pana la lesin.
In timpul turei, se aplica aceeasi regula ca si inaintea turei, insa voi prezenta mai in detaliu ce trebuie avut in vedere ca si alimente. In primul rand, apa din belsug. Chiar daca trebuie carata pe drum, in spate sau pe portbagaj, este cel mai important lucru care trebuie avut in vedere. Efortul fizic = deshidratare! Daca iti permiti, poti folosi si bauturi isotonice (a caror variante comerciale sunt celebrele Gatorade/Powerade). Din punct de vedere al mancarii, eu recomand calduros batoanele cu cereale. Carbohidratii sunt principala sursa de energie a organismului, insa in cazul ciclismului sunt recomandati cei cu eliberare lenta, care ofera energia treptat, in timp, si nu brusc, cum e cazul glucidelor.

5. Echipamentul
Desi acest lucru trebuia mentionat mai devreme, CASCA e cel mai important lucru pe care trebuie sa-l folosesti cand pedalezi. CASCA SALVEAZA VIETI! (am ajuns sa realizez asta pe propria piele)
In afara de casca, echipamentul este un factor mai putin important. Pantalonii cu bazon ofera un confort sporit in zona inghinala si sunt recomandati la turele lungi. Un tricou de ciclism de asemenea ofera un confort sporit, pentru ca ajuta la eliminarea transpiratiei. Daca nu aveti un tricou special de ciclism, puteti utiliza un tricou sintetic. Bumbacul nu e bun, pentru ca se imbiba cu transpiratia in loc sa o elimine spre exterior. Manusile sunt un accesoriu mai important, deoarece ofera o mai buna priza asupra ghidonului, dar si un confort sporit incheieturilor si protectie in caz de cazaturi.
Intotdeauna e bine sa ai la tine o pelerina de ploaie, chiar daca afara e perfect senin si prognoza e favorabila. Sunt pelerine de plastic, subtiri, mici si usoare. Nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de ea.
Altfel, in functie de temperatura de afara, trebuie luate haine mai groase. Varianta PRO e o geaca windstopper si incalzitoare pentru membre. Varianta "home-made"... fiecare cu ce are. Eu, daca ies iarna, in partea de sus port o bluza de polar peste tricoul de ciclism + o geaca impermeabila, care este excelenta si pe post de izolator termic. In partea de jos folosesc niste pantaloni mai grosi peste cei cu bazon. De asemenea, am si o cagula de polar, care este de asemenea utila cand temperatura scade prea mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu